Na co należy zwrócić uwagę, kupując przyczepy gastronomiczne?

Bez względu na założenia w biznesplanie, warto się odpowiednio przygotować przed zakupem mobilnego punktu gastronomicznego. Chcesz nabyć przyczepy gastronomiczne? Koniecznie sprawdź, w co powinny być wyposażone i jak ocenić ich przydatność. 

Przyczepy gastronomiczne a wyposażenie kuchenne

Zanim kupisz przyczepy gastronomiczne, zastanów się, w jakie urządzenia i meble wyposażyć kuchnię. Jeśli chodzi o gastronomiczne przyczepy, niezwykle istotne są urządzenia chłodzące. Część produktów będzie z pewnością mrożonych lub przetrzymywanych w lodówkach. Jeśli chcesz serwować potrawy kuchni włoskiej, wtedy warto pomyśleć o odpowiedniej liczbie palników. 

Zbyt mała liczba może spowolnić pracę, co w rezultacie może wydłużyć czas podania potraw. Jeśli przyczepy gastronomiczne mają wydawać jedynie ciepłe napoje bądź soki ze świeżo wyciskanych owoców, niezbędne będą wyciskacze i dekoracyjne kubki. Aby usprawnić pracę w kuchni przede wszystkim, warto zastanowić się nad oferowanym menu i sprzętem niezbędnym do jego wykonania. 

Jakie wymagania muszą spełniać przyczepy gastronomiczne?

Wszystkie przyczepy gastronomiczne dopuszczone do wydawania posiłków muszą spełnić wymagania sanepidu. Taka konieczność nie zmienia się od lat. Aby nasz food truck był dopuszczony do działalności, należy w pierwszej kolejności złożyć wniosek. Inspektorzy podczas oceny sprawdzają wiele aspektów. Gastronomiczne przyczepy wewnątrz nie mogą być zaprojektowane w taki sposób, aby wystawały ostre kanty w meblach. 

Każda szafka, zlew czy sprzęt AGD powinien być zaokrąglony. Przyczepy gastronomiczne powinny być wyposażone w osobną umywalkę, a także zlew. W każdej lodówce czy zamrażarce powinny znajdować się termometry, pozwalające monitorować temperaturę. 

Przyczepy gastronomiczne – gdzie można kupić?

Mobilne punkty gastronomiczne można kupić lub wynająć. Jeśli nasz budżet na rozruch biznesu jest ograniczony, bez trudu znajdziemy na rynku używane food trucki wystawione na sprzedaż. Najlepszym rozwiązaniem pod wieloma względami będzie zlecenie przygotowania przyczepy profesjonalnemu producentowi. Firma wtedy personalizuje przyczepy gastronomiczne pod kątem docelowego zastosowania.